marți, 10 octombrie 2017

MENIUL ZILEI 9-Ciorba de ciuperci Pleurotus,pulpa de vita la tava cu cartofi aromati,budinca cu branza de vaci

Meniul zilei: felul 1-ciorba de ciuperci Pleurotus
                      felul 2- pulpa de vita la tava cu cartofi aromati
                      desert-budinca din branza de vaci

Supa de ciuperci Pleurotus-250 de grame pe portie

Materii prime:
-1kg de ciuperci Pleurotus
-4 linguri de ulei de masline sau ulei de floarea soarelui daca nu aveti de masline.
-3 cepe
-3-4 morcovi
-1 pastarnac
-3 ardei dulci de diferite culori
-30 grame orez( lingura de orez cu varf)
- 1 legatura leustean
-1 legatura de patrunjel
-200 grame de rosii
-500 ml bors
-1 lingurita de sare

Proces tehnologic:
-se curata si se toaca marunt ceapa,pastarnacul,ardeiul
-rosiile se oparasc si se decojesc de pielita apoi se toaca marunt
-ciupercile se spala si se toaca fideluta
-leusteanul si patrunjelul se toaca marunt

Mod de preaparare:
-legumele se toaca si se pun la fiert cu sarea in 3 litri de apa dar fara rosii.
-se caleste o ceapa in 2 linguri de ulei si se calesc ciuperile timp de 10 minute amestecand constant
-dupa ce legumele au fiert timp de 20 de minute se adauga ciupercile cu orezul si se lasa la fiert cam inca 20 de minute la foc mic amestecand .
-se adauga rosiile si se mai fierbe cam 10 minute apoi se adauga bors dupa gust,se da in fiert cateva minute si gata.

Servirea:
-se serveste fierbinte cu patrunje si leustean deasupra
-optional daca nu tineti post puteti drege supa cu smantana sau iaurt amestecat cu galbenus de ou.

Pulpa de vita la tava cu cartofi aromati-75 grame carne,120 grame cartofi pe portie

Materii prime:
-1,3 kg carne vita calitatea 1 pulpa
-2 kg de cartofi rosii
-150 ml de ulei de masline sau floarea soarelui
-500 ml supa de oase
-100 de grame de ceapa
-25 grame de usturoi
-2 grame de piper
-30 de grame de sare
-o legatura de marar
-o legatura de patrunjel
-1 lingura de boia de ardei dulce
- 1 lingurita de curcuma

Proces tehnologic:
-ceapa se taie felii.
-mararul si patrunjelul se spala si se toaca marunt
-usturoiul se curata si se toaca marunt
-carnea se curata de pielite
-cartofii se spala si se curata apoi se taie in forma de acordeon adica felii dar nu duceti cartoful pana jos

Mod de preparare:
-carnea se sareaza si se condimenteaza cu boia de ardei,piper usturoi si o lingura de ulei de masline
-cartofii se condimenteaza cu sare ,piper,curcuma,boia de ardei,putin marar.
-pulpa de vita condimentata se aseaza intr o tava in cu o lingura de ulei,apoi se aseaza si cartofii apoi se adauga supa de oase in tava,ceapa si putin usturoi si se da la cuptor la foc mediu cam o ora.
-din cand in cand se stropeste carnea cu jiul format in urma coacerii,atentie nu puneti pe cartofi
-dupa ce carnea s a fript se scoate si se portioneaza cate 2 bucati pe portie de circa 1 cm grosime.

Servirea:
-se serveste cald cu putin patrunjel adaugat in sosul format in tava de copt cu care se stropesc cartofii pe farfurie
Alaturi de aceasta friptura merge un vin dulce rosu sau alb.

Desert- budinca cu branza de vaci-150 grame pe portie

Materii prime:
-600 grame branza de vaci
-600 ml lapte de vaca
-60 grame amidon
-3 oua
-150 grame de zahar
-4 plicuri de zahar vanilat
-250 grame sirop de fructe
-250 grame gris
-50 grame unt

Proces tehnologic:
-se separa albusurile de galbenusuri
-amidonul se dizolva in 100 ml lapte rece
-grisul se fierbe

Mod de preparare:
-restul de lapte se fierbe cu 100 grame de zahar si amidonul dizolvat amestecand continuu circa 10 minute,se adauga 2 plicuride zahar vanilat se amesteca si se lasa sa se racesca.
-se amesteca cu branza de vaci,grisul fiert,galbenusurile si albusurile batute spuma.
-compozitia se aseaza intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu restul de zahar amestecat cu 2 plicuri de zahar vanilat.
-se niveleaza suprafata si se coace la cuptor la  o temperatura moderata cam 20-30 de minute
-budinca astfel obrinuta se lasa la racit si apoi se portioneaza

Servirea:
-se serveste cald cu sirop de fructe deasupra.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jambon de porc afumat

 Ingrediente: -4 linguri piper negru boabe,  -100 g zahăr,  -200 ml oțet de mere, - 1 l vin alb,  -12 căței de usturoi,  -10 foi de dafin,  ...